+385 994696344
valter.flego@europarl.europa.eu

BRUXELLES – Odbor za promet Europskog parlamenta usvojio je prvu Europsku deklaraciju o biciklizmu, a član odbora Valter Flego naglasio je da je „deklaracija ključna prekretnica za biciklizam u Europi“.

- Deklaracija u sebi sadrži mnoge zahtjeve Mediteranskih zemalja - poput Hrvatske - usmjerene na veća ulaganja u biciklizam, bolju biciklističku infrastrukturu i poticanje uključive i pristupačne mobilnosti. Također, mi smo kao Renew Europe inzistirali na tome da se iz gotovo većine EU fondova može financirati i gradnja tvornica za proizvodnju bicikala. Europska biciklistička budućnost mora biti Made in Europe, pojasnio je Flego.

Deklaracija sadrži 8 načela s 36 obveza, kako bi se omogućilo više i bolje bicikliranje, poduprlo postizanje klimatskih ciljeva i ciljeva Europskog zelenog plana, kao i Strategije održive i pametne mobilnosti i novog EU okvira za urbanu mobilnost te ciljeve industrijske strategije EU-a. Deklaracija prati dogovor o transeuropskoj prometnoj mreži i koordinira buduće politike održivog biciklizma u Europi.

- Poboljšanje biciklističke infrastrukture ključno je za poticanje većeg korištenja bicikla, a po prvi put u povijesti, zemlje članice se obvezuju ulagati u biciklistički promet. Hrvatskoj je za razvoj održive, pametne i sigurne mobilnosti na raspolaganju više od milijardu eura iz Kohezijskog fonda. Očekujemo od gradova da maksimalno koriste EU fondove za gradnju biciklističke infrastrukture, istaknuo je Flego te dodao:

- Bicikl bi kao sredstvo čistog i zdravog oblika transporta trebao imati ključnu ulogu u poboljšanju multimodalne povezanosti i turizma, u kombinaciji s drugim vrstama prijevoza - vlakovima i autobusima - u gradskim i ruralnim područjima. Kombinacija „vlak - bicikl“ ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude, ali i nešto što bi domaćem čoviku olakšalo put na posao i svakodnevni život.

- Parenzana je odličan primjer prekograničnog projekta koji može brendiranjem jednog biciklističkog bisera domaćim ljudima donijeti mnoštvo benefita, od rekreacije i zdravlja do novih staza i turističkih kapaciteta te dodatnih ulaganja za čak tri zemlje - Hrvatsku, Sloveniju i Italiju. Novom deklaracijom o biciklizmu imamo priliku za dodatna ulaganja, a samim time i priliku za podizanje turističkog potencijala naših regija. Zato bi svaka buduća investicija, obnova lokalne ceste ili modernizacija željezničkog pravca trebala uključivati biciklizam. Po uzoru na Nizozemsku i Dansku, gdje se radije pedalira nego daje gas, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.

 

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.