+385 994696344
valter.flego@europarl.europa.eu

STRASBOURG – Europski je parlament danas s 585 glasova ZA, 21 glas protiv i 26 suzdržanih usvojio Rezoluciju kojom traži donošenje Europske strategije o lukama. Istarski europarlamentarac i član Odbora za promet Valter Flego osvrnuo se na Luku Rijeka te potrebe hrvatskih malih luka.

- U Hrvatskoj imamo više od 50 manjih marina i trajektnih pristaništa s ključnim značajem za lokalnu sredinu i ljude. Imamo i svog hrvatskog trgovinskog giganta Rijeku, koja ima svoje potrebe, drukčije od potreba malih luka i marina. Politika one size fits all u ovom sektoru nije održiva. Rijeci trebaju sredstva i željeznički pravci kako bi generirala što veću količinu tereta, ali i bila ravnopravan konkurent ostalim Sjevernojadranskim lukama. S druge strane, manjim su lukama i marinama potrebni novi vezovi za manje barke, veća ulaganja u tradicionalno ribarstvo te obnova lokalnih cesta do marina. To je sve u europskom proračunu gotovo pa zanemareno. Zato nam je hitno potrebna nova Europska strategija o lukama. Njome ćemo detektirati sve potrebe naših luka i zaštititi male luke, istaknuo je Flego te dodao:

- Nakon desetogodišnje europske borbe za Luku Rijeka i njenu poziciju na čak tri europska koridora, mislim da je Hrvatska idealna zemlja za prvi Europski summit o lukama. Uputili smo zahtjev Komisiji za sazivanje takvog summita, a bude li zemlja održavanja Hrvatska, poslat ćemo snažnu poruku europskim liderima. Prvo, da Rijeka postaje geostrateški ključno središte za prijevoz tereta za zemlje u susjedstvu i drugo, postavit ćemo pitanje mapiranja manjih luka kao prioritet. Mnogim zemljama na Mediteranu - od Hrvatske preko Italije do Španjolske - luke život znače. Bez luka nema škola, bolnica, ljekarna. No, prije oblikovanja novog europskog proračuna potrebno je dokazati specifičnosti naših luka od Savudrije do Dubrovnika i u tom smjeru oblikovati novu Europsku strategiju o lukama. 4% sredstava iz CEF-a za europske luke ostavlja na marginama manje hrvatske luke, zaključio je Flego.

S obzirom da pomorski promet daleko premašuje bilo koji drugi način prijevoza u EU pa se preko 75%  trgovine u EU i iz EU obavlja morem, Parlament traži što skorije sazivanje prvog summita o europskim lukama. Europske luke svake godine generiraju milijardu tona robe, zapošljavaju tisuće i tisuće ljudi te služe kao vitalne karike u europskim i međunarodnim opskrbnim lancima. Bez luka ne bi bilo sektora pomorskog prometa, a summit bi bio ključan korak osiguravanju konkurentnosti europskih luka, kao i stabilne investicijske klime u pomorskom sektoru. Rezolucijom se naglašava da je neophodno povećati financijska sredstva za europske luke.

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.