+385 (0)52 225 588
valter.flego-office@ep.europa.eu

BRUXELLES – „Danas smo odobrili dodatnih 105 milijuna eura za pomoć klimatski ranjenom Mediteranu, najteže pogođenom području Europe kad je riječ o posljedicama klimatskih promjena“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, ujedno i izvjestitelj europskih liberala za Program opskrbe vodom i hranom na Mediteranu – PRIMA.

Naime, na Odboru za istraživanje, razvoj i energetiku u Bruxellesu zastupnici su dali zeleno svjetlo za nastavak korištenja europskog novca u svrhu samoodržive poljoprivredne proizvodnje i izgradnje skladišta hrane na Mediteranu. Ukupno je riječ o 325 milijuna eura namijenjenih poljoprivrednim projektima, vodoopskrbi i saniranju kriza. Pod poljoprivredne se projekte ubrajaju primjerice različite metode poboljšanja kvalitete tla, što je posebno značajno upravo na Mediteranu gdje zemlja ima manjak vode i previsoke temperature, te projekti očuvanja pojedinih životinjskih vrsta, primjerice pčela.

- Svi nažalost znamo što je suša i kakve ogromne probleme donosi, a posebice naši poljoprivrednici. Želimo rast organske proizvodnje i samoodrživu poljoprivredu, ali za takvo što je potreban sustav otporan na klimatske izazove mediteranskog podneblja. Ne želimo strahovati od nestašice odnosno redukcije vode kao u ljeto 2022. Poželjna smo turistička destinacija, a isto tako smo i područje izloženo klimatskim nepogodama. Kad spojimo sušu s turističkom sezonom i preopterećenim sustavima vodoopskrbe, vjerujem da nam je jasno koliko nam ovaj europski novac može pomoći u sanaciji budućih kriza. Danas odobrenih 105 milijuna eura nam može pomoći da spremni dočekamo turističku sezonu, naglasio je Flego te pozvao javni i privatni sektor i znanstvenu zajednicu da se prijave na natječaje čim budu otvoreni, početkom sljedeće godine.

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.