+385 994696344
valter.flego@europarl.europa.eu

 

Inicijativa za regionalni pristup rizika putovanja danas je upućena Vijeću i Komisiju 

BRUXELLES – „Od Komisije i Vijeća tražim da uvaže moj prijedlog kojim će se Hrvatska, kao i druge zemlje koje to žele, puno detaljnije prikazivati na europskoj karti procjene rizika turističkih odredišta. Turistička sezona samo što nije krenula, a cijela Jadranska obala, od Pule do Dubrovnika, jedna je regija i jedna boja. To moramo hitno promijeniti“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu i pokretač inicijative Valter Flego na današnjoj online konferenciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

- Želim zahvaliti kolegicama i kolegama zastupnicima koji su prepoznali važnost ove ideje za Hrvatsku te podržali i potpisali inicijativu koja je jutros službeno upućena Komisiji i Vijeću, dodao je Flego.

Inicijativu je potpisalo 25 zastupnika, uključujući sve hrvatske zastupnice i zastupnike, osim  nezavisnih Kolakušića i Sinčića.

- Hrvatska mora biti podijeljena na 21 županiju, jer europska karta koju danas imamo ne prikazuje prave brojke ni realno stanje. Trenutna karta nepravedno kažnjava naše turističke djelatnike, privatne iznajmljivače i odgovorne regionalne vlasti, naglasio je Flego. 

Druga stvar koju IDS-ov zastupnik također vidi kao velik problem uoči početka turističke sezone, cijena je testova u Hrvatskoj i drugim zemljama članicama. 

- Digitalne zelene potvrde uskoro će postati dio naše svakodnevice. No, zanemaren je jedan iznimno važan aspekt tih potvrda. Naime, znamo da cijepljenje nije obavezno, niti svi građani Europske unije imaju priliku istovremeno se cijepiti. Iako je cijepljenje u državama članicama besplatno, cijena jednog testa na SARS-Cov-2 RT-PCR vrlo je visoka. U Hrvatskoj trenutno iznosi 500,00 kn. To stvara nejednakost i nepotrebne prepreke slobodi kretanja te diskriminira građane koji nisu cijepljeni, odnosno nisu preboljeli virus, istaknuo je Flego u pitanju koje je jučer uputio Europskoj komisiji.

- Onaj tko donosi odluku o uvođenju Digitalne zelene potvrde, treba voditi računa i o izbjegavanju diskriminacije te omogućiti svim građanima u jednakoj mjeri posjedovanje potvrde. To podrazumijeva financiranje testova svim građanima kojima su oni potrebni, naglasio je Flego te pitao Komisiju što točno planira poduzeti po tom pitanju. 

- Za krajnjeg korisnika, i cjepivo i testiranje moraju biti besplatni, zaključio je Flego. 

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.