+385 994696344
valter.flego@europarl.europa.eu

Pokrenuo sam u Parlamentu inicijativu da se na europskoj razini stanje sa koronavirusom prikazuje po regijama/županijama - trenutno pri  procjeni zdravstvenog rizika ne postoji nikakva razlika između primjerice Istre i Dalmacije ili Rovinja i Dubrovnika

BRUXELLES – „Uoči početka još jedne neizvjesne turističke sezone, Hrvatska je na jedinstvenoj europskoj karti koja procjenjuje rizik turističkih odredišta podijeljena na svega 4 statističke regije – Panonsku, Jadransku i Sjevernu Hrvatsku te Grad Zagreb. To znači da pri procjeni zdravstvenog rizika ne postoji nikakva razlika između primjerice Istre i Dalmacije ili Rovinja i Dubrovnika. To je daleko od realnog stanja na terenu i to znači da gost koji želi ljetovati u Hrvatskoj nema prave podatke ni jasnu sliku situacije, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, na jučerašnjoj raspravi o turizmu u Bruxellesu. 

- Takav NUT 2 pristup na karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nepravedno kažnjava rad odgovornih regionalnih vlasti. Zato sam u Parlamentu pokrenuo inicijativu kojom tražim da se Hrvatska, kao i ostale zemlje članice koje to žele, na europskoj karti prikazuju prema najpravednijem NUT 3 regionalnom pristupu. Za Hrvatsku to znači – 21 županija i 21 epidemiološka situacija, naglasio je Flego, koji je unutar svoje Renew grupacije već osigurao podršku kolegica i kolega zastupnika.

- Nijemci koriste takav pristup na nacionalnoj razini i zato je Istra u protekloj godini nekoliko puta bila jedina zelena točkica na karti. Zato su Nijemci ovog Uskrsa u Istri ostvarili daleko najveći broj noćenja, tisuću više nego domaći gosti. 

- Inicijativu sam u protekla dva dana već predstavio kolegicama i kolegama zastupnicima i krenuo prikupljati njihove potpise podrške, kako bismo je čim prije uputili direktno Komisiji i Vijeću. Portugalcima koji trenutno predsjedavaju Vijeće, te Slovencima koji 1. srpnja preuzimaju palicu.

- Kartu ECDC-a gledat će svi europski građani koji ovoga ljeta žele putovati i prema toj karti uvelike planirati svoja sigurna odredišta. A Istra se puno puta u posljednjih godinu dana pokazala kao jedna od najodgovornijih i neuspješnih regija u borbi protiv virusa, ne samo u Hrvatskoj, već u čitavoj Europi. Tražim, dakle, NUT 3 pristup odnosno primjenu načela supsidijarnosti – spuštanje odgovornosti na županije. Tako se, između ostalog, svi dodatno motiviraju da rade u korist što bolje epidemiološke slike svoje regije i izgradnje što boljih rezultata. 

- Kao zastupnik u Parlamentu i član Odbora za transport i turizam, želim učiniti sve što je u mojoj moći kako bih povećao šanse za uspješnu turističku sezonu. Vjerujem da je ovo što tražim - detaljniji regionalni prikaz na europskoj karti – jedna od najvažnijih stvari za spašavanje turizma u Hrvatskoj. Takva promjena NUT 2 prikaza u NUT 3 pružit će prijeko potrebnu nadu svim našim turističkim djelatnicima i hotelijerima, tisućama i tisućama obitelji koje žive od turizma. 

 

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.