+385 994696344
valter.flego@europarl.europa.eu

 

BRUXELLES – „Prije točno godinu dana stajao sam ovdje i pričao o nadolazećoj recesiji, o tome kako će Covid19 imati poguban utjecaj na ekonomiju država članica. Nažalost, ta se pesimistična prognoza obistinila, a bitka protiv virusa još nije završila“, istaknuo je jučer zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego pred zastupnicima i povjerenikom Komisije za gospodarstvo Paolom Gentilonijem. 

- Ono što je dobro, EU je znala reagirati i danas ima novce za oporavak, više nego ikad prije, dodao je Flego za govornicom na plenarnoj sjednici te pozvao Komisiju i države članice da usmjeravaju financijska sredstva kako na javni, tako i privatni sektor.

- Budite hrabri i brzi. Komisija u smanjivanju birokratskih i administrativnih procedura, a države u donošenju nacionalnih planova oporavka. Nacionalni planovi moraju poticati investicije i reformu javnog sektora, ali i velika ulaganja u privatni sektor. Privatnom sektoru trebamo pomoći da ostvaraje novu i bolju ekonomiju 4.0. i zelenu tranziciju. Moramo pametno investirati europske novce. Moramo dati europske novce onima koji te novce i stvaraju.

- Ovaj fond za oporavak optimistično je nazvan Next Generation EU. A ja vas pitam, kakvu Europu želimo ostaviti budućim generacijama? Budemo li radili kako treba, mislim da možemo pustiti jednu bolju Europu nego što je to danas. Europa je dobro reagirala. Loptica je sada na državama članicama i nacionalnim vladama, zaključio je Flego.

U raspravi na temu budućih poteza EU-a s obzirom na gospodarski učinak pandemije Covida-19, povjerenik za gospodarstvo Gentiloni je istaknuo da „iako postoji svjetlo na kraju tunela, još uvijek smo suočeni s brojnim izazovima pandemije. Prošlog ožujka donijeli smo odluke o privremenom okviru za državne potpore, a zajedno s odlukama Europske središnje banke osigurali smo državama članicama nezapamćeni fiskalni odgovor EU-a, ukupnog iznosa od oko 8% BDP-a EU-a u 2020. godini“.

 

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.