+385 994696344
valter.flego@europarl.europa.eu

 

Jedan od aktivnijih, a time i javnosti vidljivijih hrvatskih eurozastupnika, je IDS-ov Vlater Flego, koji je u listopadu prošle godine proglašen jednim od tri najutjecajnija hrvatska europarlamentarca

Procjena je temeljena na indeksu europske neprofitne organizacije VoteWatch Europe, koji mjeri politički utjecaj zastupnika u smislu moći oblikovanja zakonodavstva, osvajanja glasova i oblikovanja debata te društveni utjecaj u smislu sposobnosti da oblikuju javni diskurs i izgradnju podrške, a teme na kojima je Flego u zadnje vrijeme najviše radio putem parlamentarnih odbora u koje je biran jesu digitalna Europa, umjetna inteligencija u prometu te turizam, ali i Schengen. 

- Putem svoja tri odbora i Renew grupe, i dalje ću raditi na područjima digitalizacije, zelenih politika, energetike te poljoprivrede i turizma. Ono što je ključno, implementaciju programa Digitalna Europa pratit ću do kraja mandata. Slijedi najvažniji dio, u kojem države članice apliciraju za projekte, a onda i finalni dio, ulaganje europskog novca u konkretne projekte i transformaciju poslovanja. Digitalna transformacija Hrvatske može nam uštedjeti vrijeme i novac, ali potrebna je aktivacija svih razina vlasti i ozbiljan pristup izradi operativnih programa. Važno je koliko ćemo novca povući iz europskih fondova, ali važnije je u koje ćemo sektore novce uložiti, a zeleno i digitalno su prioriteti! Zato tražim od hrvatske Vlade da se posveti tome, da svoju nacionalnu strategiju i operativne planove uskladi s EU-om, ističe Valter Flego za naš list. 

Kao izvjestitelj Europskog parlamenta za jedan od 15 najvažnijih programa EU-a (Digitalna Europa), Flego je u prosincu prošle godine kao član resornog odbora uspješno zaključio pregovore tog 7,5 milijardi eura vrijednog programa. 

Na trijalogu Parlamenta, Vijeća i Komisije, koji je prethodio konačnom dogovoru, raspravljalo se o neriješenim pitanjima financiranja, kibernetičke sigurnosti i sudjelovanja trećih zemalja, te političkih pitanja o trajanju i upravljanju programom. Flego se uspio izboriti za veću kontrolu Parlamenta nad implementacijom uredbe te osigurao pravovremeni početak implementacije programa, kaže. 

Po njemu, ne manje važan strateški cilj ovog mandata svakako je i ulazak Hrvatske u Schengen. Tu nema negativnih strana i Schengen se ne smije svesti na temu koju komentiramo nekoliko puta godišnje radi smanjivanja ljetnih gužvi i kolona na granicama, dodaje. 

A što se tiče njegovih aktivnosti u ovoj godini, apsolutni broj jedan je, kaže Flego, turistička sezona i ujednačavanje planova putovanja i prelaska granica. 

- Kao jedini član ITRE i TRAN odbora iz Hrvatske, sustavno radim na omogućavanju uspješnog starta sezone te kontrole dobave cjepiva državama članicama. Sve točke vezane za cjepiva prioritetno će se rješavati na zajedničkim sjednicama odbora. Novi sojevi prijete turističkoj sezoni i Europa mora ubrzati cijepljenja, kaže Flego. Kao zastupnik iz Istre, ističe da naglasak mora biti na zadovoljavanju potrebe građana za putovanjem u sigurne destinacije, a ne samo u sigurne države. 

Zanimljiv je i njegov angažman u Odboru za promet i turizam za područje robotike i umjetne inteligencije, gdje je aktivan kao izvjestitelj, i gdje je za novi zakonodavni okvir umjetne inteligencije u prometu unutar odbora osigurao jednoglasnu potporu. 

Aktivno radeći na prijedlogu za donošenje tog zakonodavnog okvira, Flego je povezao industriju, obrazovne institucije i Parlament, u sklopu čega je surađivao i s tvrtkom Rimac Automobili. Priča je zaključena u listopadu prošle godine usvajanjem na plenarnoj sjednici, a novi bi zakonodavni okvir trebao osigurati napredak automobilske industrije, doprinijeti smanjenju broja nesreća na cestama, osigurati ljudima s invaliditetom mogućnost korištenja novih tehnologija te redukcijom ispušnih plinova smanjiti zagađenje okoliša. 

Na koncu, Flego je uspio ujediniti hrvatske zastupnice i zastupnike u zajedničkoj Rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj. Rezolucija je hitnom procedurom stavljena na dnevni red plenarne sjednice u siječnju ove godine te usvojena sa 677 glasova, čime je zapravo inicijativa istarskog zastupnika u svega nekoliko tjedana postala službeni stav Parlamenta.

Novi list/Tihana Tomičić

 

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.