+385 (0)52 225 588
valter.flego-office@ep.europa.eu

BRUXELLES – Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego kao izvjestitelj Parlamenta za program Digitalna Europa te jedan od promotora digitalne transformacije i upotrebe novih tehnologija sudjelovao je jučer na raspravi o važnosti Zakona o digitalnim uslugama u Hrvatskoj. 

U panel raspravi konferencije u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj sudjelovali su i voditeljica Službe za digitalno gospodarstvo Maja Radišić-Žuvanić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec te predsjednik Hrvatske udruge za blockchain i kriptovalute Vlaho Hrdalo.

Zakon o digitalnim uslugama (DSA) novi je prijedlog Europske komisije usmjeren na ažuriranje zakonodavnog okvira za digitalne usluge i platforme u EU, a na konferenciji se raspravljalo o njegovom utjecaju na gospodarski oporavak i digitalnu transformaciju Europe i Hrvatske. 

Flego je istaknuo da živimo u „digitalnom desetljeću Europe u kojem tehnologija napreduje iz dana u dan, a digitalna pravila u EU nisu se mijenjala već punih 20 godina i zato ih je itekako potrebno osvježiti“.

- Postojeće zakonodavstvo nije dizajnirano za digitalnu ekonomiju. Potreban nam je novi pravni okvir. Prioritet zakonodavstva o digitalnim uslugama EU-a je sigurnost na internetu. To podrazumijeva sigurne društvene mreže, sigurnu online kupovinu i prodaju, suzbijanje govora mržnje, zaštitu privatnosti te pošteno tržišno natjecanje. Internet mora biti sigurno mjesto. Što je nezakonito u realnom svijetu, mora biti nezakonito i u online svijetu, naglasio je Flego te zaključio:

- Internet se značajno promijenio od usvajanja Direktive o e-trgovini prije 20 godina. Paketom zakona o digitalnim uslugama EU će prvi put donijeti pravila za sve digitalne usluge, uključujući društvene medije, online stranice za kupovinu i prodaju te sve platforme koje posluju u EU. Jednako bitno, zaštitit će se potrošači i njihova prava u online svijetu, uspostavit će se jasan okvir odgovornosti internetskih platformi, a olakšati osnivanje i širenje poduzeća u Europi.

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.