+385 (0)52 225 588
valter.flego-office@ep.europa.eu

BRUXELLES – „Takozvana COVID putovnica je dobrodošla, ali ne smije biti ograničavajući faktor niti preduvjet za putovanja, već treba ubrzati i olakšati ulazak u destinaciju onima koji je posjeduju. Nama je bitno da su gosti koji dolaze dobrog zdravstvenog stanja, da se ponašaju odgovorno i u skladu s propisanim mjerama“, komentirao je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego najave o mogućem uvođenju potvrda o cijepljenju na europskoj razini, koje bi se priznavale u svim zemljama članicama prilikom putovanja. 

Naime, šefovi država članica sastat će se putem videokonferencije 21. siječnja i raspravljati o trenutnom stanju pandemije koronavirusa u EU, a tema razgovora bit će i mogućnost uvođenja potvrda o cijepljenju, prvenstveno radi neometanog putovanja unutar Unije. Prijedlog je iniciralo nekoliko država članica, no prisutni su i politički i pravni prijepori o pravima vezanima uz takve potvrde.

Na dogovor u smjeru uvođenja tzv. COVID putovnice nedavno je države članice pozvala i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, istaknuvši kako bi to ujedno mogao biti i poticaj građanima EU-a da se cijepe. 

Ideju o tzv. COVID putovnici odnosno potvrdi o cijepljenju prvi je javno iznio grčki premijer, koji ističe da bi to ubrzalo oporavak turizma i putovanja. Osoba koja predoči svoju COVID putovnicu ne bi bila podvrgnuta trenutnim mjerama pri prelasku granice, poput obaveznog predočenja negativnog PCR testa i obavezne karantene.

Flego upozorava kako oko sustava tzv. COVID putovnica još uvijek ne postoji konsenzus i treba voditi računa da se njihovim eventualnim uvođenjem nipošto ne diskriminira putnike. Ističe da je inicijativa vrlo osjetljiva upravo s pravnog aspekta, jer u većini EU članica, kao i u Hrvatskoj, cijepljenje nije i ne bi smjelo biti obavezno. Također, cjepiva još uvijek nema dovoljno da bi se cijepili svi koji to žele.

 

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.