+385 (0)52 225 588
valter.flego-office@ep.europa.eu

 Jedan od ključnih alata uz zelene politike svakako su digitalizacija i tehnološke ideje poput modernizacije javnog prijevoza i pametnog prometa

BRUXELLES – „Presretan sam što smo na jučerašnjoj plenarnoj sjednici usvojili prijedloge za oblikovanje novog zakonodavnog okvira o upotrebi umjetne inteligencije u prometu! To je naš doprinos stvaranju Europe 4.0, kreiranju sigurnih, pouzdanih i etičkih tehnologija koje će zasigurno u velikoj mjeri oblikovati našu budućnost“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, izvjestitelj u Odboru za promet i turizam (TRAN) za područje robotike i umjetne inteligencije.

Flego je posljednjih mjeseci aktivno radio na prijedlogu za donošenje zakonodavnog okvira o upotrebi umjetne inteligencije, robotike i novih tehnologija na europskom tržištu automobilske industrije, i to povezujući industriju, obrazovne institucije i Europski parlament. Tako je početkom godine i došlo do zapažene suradnje s jednom od najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Europi - tvrtkom Rimac Automobili, a ovoga je tjedna usvajanjem na plenarnoj sjednici u Bruxellesu ta priča zaključena. Inicijativa je usvojena s 559 glasova za, 44 protiv i 88 suzdržanih.

- Živimo u vremenu svakodnevnih tehnoloških napredaka od kojih očekujemo da olakšavaju našu svakodnevnicu, da pozitivno utječu na kvalitetu našeg života. Autonomna vožnja ima potencijal učiniti vožnju sigurnijom, učinkovitijom i ekonomičnijom. Ima potencijal ne samo transformirati način na koji putujemo, već i način na koji živimo u urbanim sredinama. To je naša bliska budućnost, dio digitalne zelene Europe kojom prije svega možemo spasiti živote, jer uzrok čak 95% prometnih nesreća ljudska je pogreška. Možemo znatno olakšati mobilnost ljudima s invaliditetom, stvarati nove održive poslovne modele te znatno manje zagađivati okoliš, naglasio je Flego.

Propisi o etičkim aspektima umjetne inteligencije u prometu trebali bi voditi računa o sigurnosti i transparentnosti, mjerama zaštite od pristranosti i diskriminacije, prava na pravnu zaštitu te poštivanju privatnosti i zaštiti podataka. Najvažnije, to je umjetna inteligencija koja je usmjerena na čovjeka i koju je osmislio čovjek i ljudski nadzor treba biti u svakom trenutku omogućen. 

- Oporavak od ove zdravstvene i gospodarske krize neće biti ni malo lak, ali jedan od ključnih alata uz zelene politike svakako su digitalizacija i tehnološke ideje poput modernizacije javnog prijevoza i pametnog prometa. Zato sam sretan i ponosan što sam kao zastupnik u Europskom parlamentu prepoznat kao jedan od promotora novih tehnologija, zaključio je Flego.

 

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.