+385 (0)52 225 588
valter.flego-office@ep.europa.eu

Istarski eurozastupnik zadovoljan je porukama i projektima koje je najavila predsjednica Von der Leyen

- U svijetu u kojem iz dana u dan slušamo o porastu tenzija među supersilama, kada najjači sve više vuku svaki na svoju stranu, ohrabrujuće su i motivirajuće riječi predsjednice Komisije koja poziva na zajedništvo, na novo prijateljstvo sa starim prijateljima. Nema sumnje da je plan oporavka od povijesnog značaja! On je utjelovljenje snage EU i naše sposobnosti da prebrodimo teška vremena zajedno, kazao je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego osvrnuvši se na prvi govor o stanju Unije nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Von der Leyen je, naime, u Bruxellesu pred Europskim parlamentom utvrdila prioritete za iduću godinu te predstavila viziju oporavljene, zelene, digitalne i zdrave Europske unije. 

- U posljednjih šest mjeseci Europljani su pokazali koliko je zapravo jak ljudski duh. Vidjeli smo to kod skrbnika koji su se doseljavali u staračke domove kako bi čuvali bolesne i starije, u liječnicima i medicinskim sestrama koji su postali članovi obitelji bolesnika, u prvoj liniji radnika koji su radili dan i noć, započela je von der Leyen svoj emotivni govor odajući počast svima koji su dio te priče.

Europski plan oporavka podrazumijeva dvostruko djelovanje – putem pojačanog proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine i 1 100 milijardi eura te novog instrumenta oporavka vrijednog 750 milijardi eura - Next Generation EU. Osnivanje Europske zdravstvene unije, oblikovanje EU okvira za minimalnu plaću, ulaganja od 8 milijardi eura u digitalizaciju, zelene politike te pomoć regijama koje zaostaju putem tranzicijskog fonda temelj su zdravog oporavka Europske unije i preuzimanja globalnog liderstva. Također, von der Leyen je istaknula da će 16 država članica uskoro dobiti potporu SURE instrumenta koji predviđa 100 milijardi eura za primanja radnika i pomoć poduzećima da prebrode krizu.

- To je prava europska solidarnost na djelu, koja odražava činjenicu da u EU dostojanstvo rada mora biti sveto, istaknula je von der Leyen naglasivši činjenicu da se velikom broju Europljana rad jednostavno više ne isplati.

- Damping plaće uništava dostojanstvo rada, kažnjava poduzetnika koji isplaćuje pristojne plaće i narušava pošteno tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu. Zato će Komisija iznijeti pravni prijedlog za potporu EU članicama u uspostavljanju okvira za minimalne plaće. Svatko mora imati pristup minimalnim plaćama, kroz kolektivne ugovore ili zakonske minimalne plaće.

Flego smatra da je govor predsjednice Komisije uz visoku dozu optimizma ponudio konkretne mjere koje će značajno pomagati gospodarski oporavak država članica, posebice siromašnijih kao što je Hrvatska.

- Postavljanjem cilja od smanjenja emisija CO2 za 55% do 2030. napravljen i važan iskorak u borbi za očuvanje našeg planeta. Čak 20% proračuna predviđeno je za programe digitalne transformacije, dok će rekordnih 8 milijardi eura za digitalizaciju Europe pozitivno mijenjati našu svakodnevicu u godinama koje dolaze, izjavio je Flego koji je ujedno izvjestitelj Parlamenta za Digital Europe Programme (DEP).

- Europa u očima građana mora značiti stabilnost. Ova kriza još uvijek nije iza nas i danas više nego ikada moramo težiti snažnijoj, bržoj i boljoj EU. Dobili smo jasne smjernice i sada je na državama članicama da pripreme projekte i iskoriste sva sredstva koja su nam na raspolaganju  zaključio je Flego.

Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.