+385 994696344
valter.flego@europarl.europa.eu

Valter Flego

zastupnik je u devetom sazivu Europskog parlamenta i potpredsjednik stranke Istarski demokratski sabor (IDS). Prije nego je 2019. godine izabran za zastupnika u EP-u, obnašao je funkciju istarskog župana nepunih 7 godina, dok je u periodu od 2005. do 2013. bio gradonačelnik Buzeta. Danas je u EP-u član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, zamjenski član u Odboru za promet i turizam te Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj. Obnaša i dužnost potpredsjednika Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore te je zamjenski član Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije. U Europskom je parlamentu Flego član europskih liberala - grupacije Renew Europe - koja broji 98 članova i treća je grupacija po veličini. U Odboru za industriju, istraživanje i energetiku Flego je izabran za izvjestitelja EP-a za Program Digitalna Europa, vrijedan 8,2 milijarde eura. Digitalna Europa jedan je od najvažnijih novih programa Europske unije, čiji je cilj jačanje tehnološke neovisnosti Europske unije i konkurentnosti Europe u svjetskoj digitalnoj ekonomiji. U Odboru za promet i turizam Flego je izabran za izvjestitelja za Mišljenja o upotrebi umjetne inteligencije, robotike i novih tehnologija na europskom tržištu automobilske industrije te sudjeluje u izgradnji novog europskog okvira za umjetnu inteligenciju. Taj će okvir biti usmjeren na jačanje europske automobilske industrije, prije svega manjih inovativnijih proizvođača, harmoniziranje standarda za testiranje umjetne inteligencije i robotike u autoindustriji te smanjenje broja stradalih na europskim cestama. Nakon odlaska Velike Britanije iz Europske unije, Flego postaje članom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj. U ovom Odboru fokus njegovog budućeg rada bit će na zaštiti lokalnih proizvođača, jačanju prepoznatljivosti organske proizvodnje i brendiranju lokalnih proizvoda. Kao član dvaju izaslanstava za zemlje Zapadnog Balkana, zastupnik Flego će aktivno raditi na politici proširenja te na daljnjoj stabilizaciji i jačanju odnosa EU-a s ovim zemljama.

Privatni život

Rođen je 15.8.1972. godine u Kopru. Sa suprugom Brankom ima dvojicu sinova, Dinka i Ivu

Obrazovanje

Osnovnu školu i prva dva razreda srednje završio je u Buzetu, a preostala dva razreda u Rijeci i tako stekao zvanje strojarskog tehničara. 1991. godine upisao je studij strojarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Diplomirao je 1996., a kao najbolji student fakulteta dobio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Rijeci i Nagradu Grada Buzeta za izuzetne rezultate u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. Nakon položenog državnog stručnog ispita, upisao je poslijediplomski studij menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Studij je završio 2000. godine i stekao titulu magistra ekonomskih znanosti.

Posao

Iako je po završetku fakulteta imao nekoliko poslovnih ponuda iz zemlje i inozemstva, Flego kaže kako se zbog ljubavi prema Istri i rodnom gradu zaposlio u Istarskom vodovodu. 2001. na lokalnim je izborima za Grad Buzet izabran za zamjenika gradonačelnika. 2005. godine je od strane Gradskog vijeća izabran za gradonačelnika Buzeta. Na prvim neposrednim izborima za gradonačelnika 2009. godine, Flego je dobio povjerenje 84% sugrađana. Na lokalnim izborima za župana 2013. godine, Flego je pobijedio dotadašnjeg stranačkog kolegu Damira Kajina. Dužnost je preuzeo od Ivana Jakovčića. 2017. godine je izabran za istarskog župana na još jedan mandat. Flego je u veljači 2019. službeno potvrđen kao kandidat IDS-a i nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament. Poručio je da će u slučaju osvajanja mandata na tim izborima dati ostavku na mjesto istarskog župana, što je nakon osvajanja mandata na europskim izborima i učinio. Fokus rada Valtera Flega u EP-u je digitalizacija, prilagodba tržišta rada novim tehnologijama, razvoj održivog turizma i zelene politike.

Najveća postignuća

Valter Flego je tijekom svoje dosadašnje političke karijere prvo obavljao funkciju zamjenika gradonačelnika Buzeta, zatim je postao gradonačelnik tog grada, a 2013. godine preuzima dužnost istarskog župana. 2017. godine dobiva još jedan mandat, a 2019. postaje zastupnik Republike Hrvatske u Europskom parlamentu.
Pridruži nam se!
Valter Flego želi vas u svom timu.